Jom Klik Klik

Tuesday, May 9, 2017

Nadyne ada bisul besar di kepala

Dari hari ke hari nak update pasal journey eczema nadyne,tp x kesampaian..InsyaAllah akan cuba jugak sbb mmg ade update terkini.Tapi arini nak cite psl bisul yg muncuk kat kepala nadyne..haha..


Bermula dgn size yg kecik dan bermata kecik kat belakang kepala..tp masa tu cm endah x endah sbb dalam kpala set,ok la tu nnt..









tp dlm masa bbrp hari, jadi besar,tapi mata nye xde dah..kebetulan masa tu,telinga nadyne belah kanan mcm berair,mcm infection..tanye coach,nak buat cmne,die ckp ckp sapu vco..rasa x brp yakin sgt,so amek keputusan g klinik gak..doctor ckp bukan infection sbb x kacau bhgn dlm pun,die kat luar je..dah alang2 kat klinik,tunjuk la bisul tu..doctor cakap xde pape..nnt die surut sendiri..kami blk dgn tanpa ubat..lega gak..haha..gambarnye..







So kami biarkan la..sampai la amek keputusan, pegi jumpa tabib Dr tee..die ckp,bisul tu mmg sbb infection..takpe katenye,nnt nanah akan kluar die akan baik..owh ye,ade gak tanye coach,dia suh tuam dgn apple cider 6x sehari..2x sehari je sy mampu coach..Makin hari makin membesar la bisul itu..pastu Nampak la sikit ade nanah2..smpai la keluar mata...dan mata tu makin membesar..kami dah ready nk tunggu die pecah..











Hari Rabu tu kamis decide nak bwk gak jupe doctor..so g klinik area uma dlu,tp sbb size nye yg besar,docotr refer to paeds..so kami ke KPJ Selangor..paeds trus suh admit..kene buang nanah..esoknye baru general surgeon lawat kt ward dlm kul 9 pg,pastu schedule buat minor surgery at 11am..tak bius tu semua sbb die cakap x elok utk baby bwh setahun,so die juz spray jek kt bisul,n belah skit buang nanah..time belah tu aku xmasuk la,proses pn amek masa dlm 5 minit jek..dgr la die meraung,tp masa aku masuk tgh balut tu die dh diam..


Disharged hari ahad, abes la weken kami..haha..ok ni gambar lps surgery..








Ini pulak gambar hari ni..






Kita rasa cam sakit kan,tp die rilek jek..macam xde pape..kite yg seriau..Alhamdulillah semua lancar..
Hari ni nak g keje,anta die,rasa sayu..seminggu melkat dgn die 24jam kan..okla,doakan Nadyne trus sihat ye..



Tuesday, April 25, 2017

Cara masak pulut guna rice cooker

Dalam program eczema ni, di galakkan mkn pulut..antara sumber prebiotics kan..aku bukan la seorang pemakan pulut..makan lepas la sepiring kecik..lebih2 mmg tangkap kepala..tapi lps join program E ni,berselera plak aku dgn pulut..ade skali tu sblm btl2 100% on diet pep,kami skeluarga dgn kakak ipar aku,g mkn lemang tokki kt bentong..aku rasa ade la sebatang atau lbih lemang aku mkn sorg jek..mane png aku mkn cm gitu..plg kuat pun 2-3 ptg jek klo raya sblm2 ni..


Agaknye bosan dgn nasi kot..tu yg aku terliur dgn pulut..1 hari tu,aku try la masak pulut sendiri dgn ajaran mak aku..bg aku pulut mak aku mmg terbaik lah..korg pun mesti mak korg punye yg the best kan..hehehe..cubaan pertama tu,kurang menjadik..blh la mkn..tp kureng..masa tu mkn dgn rendang,rendang pun cubaan pertama aku gak..pun kurang menjadik sbb kene lebihkan garlic..dlm diet E kan...pastu 2 minggu lps tu,masak lg pulut dgn rendang..kali ni ok skit la dua2..tapi masih kurang memuaskan..tekstur pulut tu keras skit..lemak pn kureng..


Dan smlm!!!percubaan ketiga!Akhirnya!hasil pulut ku mabeles!hahahaha..pasan sdiri weh!tp kali ni x mkn dgn rendang...mls nk berendang bagai..so mkn dgn kelapa parut campur dgn molasses sugar. tiptop jd kan menu minum ptg..


So aku nak share cara aku masak pulut,guna rice cooker..


Bahan2 :
- 500gram beras pulut ( rendam dulu sekurang2 nya 2-3jam,kalau dpt semalaman lg bagus)
- 1/2 atau 3/4 kelapa parut ,pastu perah jadikan santan pekat ye jangan cair sgt..
- Daun pisang - Ini sbnrnye untuk jd pelapik atas bekas stim yg lubang2 tu kan,so nnt pulut akan letak
  atas tu , so nnt basuh daun then letak trus atas bekas tu k


Cara2 :
1) Basuh pulut yg dh direndam td tu
2) Letak pulut dlm bekas stim yg dh dilapik daun pisang td
3) Tadah air dlm rice cooker,pastu letak bekas stim yg dh di isi pulut td
4) Tutup rice cooker,pilih button steam(utk kes rice cooker yg ade button function)
5) Nanti ble aku dgr air dlm rice cooker tu mendidih,aku start kira dr saat tu sila set 15minit.
6) Sementara 15 min tu, sila buh garam dalam santan td siap2 secukup rasa
7) Bila dh dlm 15 min tu,cuba tgk pulut dah masak x,separuh masak pun ok..klo dah,kluarkan pulut
   letak dlm bekas besar skit,pastu buh santan ikut kelemakan yg korang nak la..kacau cpt2 spy
   santan tak berketul2..bila dah rata,masukkan blk dlm bekas stim dan sambung stim dlm 15 min lg.
8) dah 15 min,cek dah masak ke blm.klo dah,kire siap!!!


Setelah masak yg kali ni ketiga ni,baru la aku tau yg steam pulut x de lama mane..sblm2 ni,aku g set 1 jam..tu sbb pulut aku keras rupenye..lps bereksperimen 15 min,15 min td tu,baru la aku dpt tekstur pulut yg lembut.


So arini,aku bwk bekal pulut ke opis..tp sbb kan kelapa parut aku x ckup,so aku bli je rendang kt kedai bwh ni utk aku hiding kt kwn2 opis aku..hehe..aku bg mak aku gak skit..dan mendapat pujian..mau x sonok!Sorry la takde gambar step2 semua,sbb aku x plan pn nk ber resipi dlm blog.pagi dtg mood ape tah,rasa cm nk share.


Aku ada bende nak story psl journey E Nadyne,tp nnt la aku up 1 n3 lain,esok maybe.


Image may contain: food



Tuesday, March 28, 2017

Akhirnya yaya sampai ke Kidzania

Time pantang dlu,kekonon plan nk bercuti g Melaka 13-14mac..sempena anniversary..tp tula org ckp,kite ni manusia mmg blh rancang jek..Allah yg tentukan..Kami cancel plan tu di sebabkan keadaan Nadyne yg x mengizinkan tu..dengan aku yg x blh nk mkn sesuka hati..so kita pospon la nnt2..Memula x de pape plan pun utk yaya..tapi hari isnin ritu tibe2 cam terpikir,ksian plak kt yaya xde g mane2..tu yg trus otak terpikir nak bwk die g kidzania..


So aku trus amek cuti hari kamis..plan dating berdua je dgn yaya..x offer laki aku pun..konfem die susah nk cuti last2 minit..lagipun dh lame aku rs aku x spend time btl2 dgn yaya..ksian die sejak2 jd kakak ni,perhatian mmg sgt2 kurang kt dia..so ni ala2 nak tebus slh la ni..kihkih


Nak jadi cite,Rabu mlm tu laki aku kene keje..stress gak rasa nih..sbb x plan pape kan..klo tau awal,blh bwk baju siap2,pastu trus tido uma mak aku jek..ni last2 minit cmni,rs geram gak..nsb la kt uma mak aku ade baju yaya n nadyne untuk pakai mlm tu..blh la nk mandi2 semua bagai..Mlm tu die abes keje nak dekat kul 1 gak la..so di sbb kan die dh kene keje mlm tu,makanya..die pun blh la cuti esoknye..makanya..die pn ikutla kami ke kidzania..x dpt la kami girls day out..


So hari kamis tu, g anta Nadyne g nursey dlu,pastu kami  trus g kidzania..mmg ramai la ummat beratur nk  bli tiket..patutnye mmg aku nak bli online jek tiket trus..sbb lg murah bli on9..tp aku asik tunda2,trus lupe nak bli..nk bli hari tu jugak dh x blh dah..lg pun ko kene print dlu tiket tu,walaupun ko dh bli on9..ade aku terbaca kt 1 blog ni,ko akan di kenakan additional charges klo ko nk print kt ctu..tp still murah lg la dr bli tiket trus kt kaunter..




Ha,ni harga tiket..beza gak kan klo bli on9...so total kami 2 org dewasa 1 toddler ialah RM167..telan ailiur gak tp ble pk2 blk,x pela duit blh cari..janji die gumbira..kesian kat die..


Ade ape kat kidzania ni..kat sini dah kira mcm 1 bandar dan dunia kanak2..masa bli tiket tu,kanak2 ni akan dpt 1 cheque yg bernilai 50 kizos,yg dorg kene cash kan kt cimb bank dlm tu..sume aktiviti dlm ni,dorg kene buat sendiri tanpa bantuan parents..ade pekerjaan yg dorg blh buat,ade tempat yg dorg kene kluarkan duit..mcm2 pekerjaan ade..antara yg yaya buat,mengecat,jadi agen csi,buat burger,jadi graphic designer,jadi pharmacist,keje kt kilang botol spritzer..mmg kemain sonok la die..tarikan tama utk budak2 kt sini ialah jadi bomba..sbb simulation die mmg menarik..kene naik kete bomba,pastu padamkan api..tapi tula syg..yaya x dpt nak jadi bomba..sbb queue mmg pjg..


pekerjaan yg queue pjg ialah bomba,mcDonald dgn jd pilot air asia..so nii sikit pendapat aku kalau nak g kidzania hari cuti nih..korang kene g queue dulu siap2 utk bomba,mcDonald dan pilot..dh dpt nombor,so korang blh dh baut pekerjaan lain..kalau x,jgn harapla..


1 hari mmg x cukup sbnrnye kalau nak try sume bende..sbb masa ko mmg abes sbb menunggu..kalau korang rasa korg x blh bersabar,better xyah la pegi..korang nak pegi,kene set dh otak siap2 utk bersabar dan enjoy la moment menunggu tu..ni mmg reminder..sbb 1 pekerjaan tu amek masa dlm 20minit..tp ko menunggu tu pun dh 20 minit sbb nak tunggu org kt dlm tu abes session die..utk pkerjaan yg biasa2 ni,kanak2 kene tunggu dlm kotak siap2..dan xblh org cop kan..parents mmg lg la x blh nk tlg cop..x di layan hokay..so total utk 1 pekerjaan tu mmg dlm 40minit..so ko rasa dpt x nak buat sume bende?hahaha..


bomba x dpt,jadi pilot x dpt..tp dapat gak la keje kt McDonald..buat burger..kul 2 kene beratur nak amek no,bor,kemain pjg dah beraturnye..yaya dpt la session 7..pukul 440..pergh!memula kami decide x nak tunggu..nak amek Nadyne cpt dan x nak harung jem blk kang..tp buat keje itu ini,tau2 dh kul 430..dh alang2 sgt..kami pegi gak la mcDonalds..tu last..pastu kami pujuk yaya ajak blk,ckp ksian kt adik..syukur la die ok..ingatkan ade la adegan2 drama td..haha..ok jom layan gambo..sila muntah ijo ye..





Cash out duit at cimb bank..bende pertamaskali dorg kene buat..




Ni kerja pertama yaya,,mengecat..

Haaa..cmnila beraturnya..abah die ckp,mcm pekerja asing beratur mtk keje...kahkah

Jadi graphic designer kt stabile..

Jadi CSI agent..antara gaji termahal hokay!

Dah penat cari duit kan,kite abeskan duit plak kt cni..kedai jewellery..

 Ni kat computer factory,x pyh nak tumpah kuah ke Nasik sgt laaah..abah n ibu dh bosan keje computer nih..


Hijau?merah?Jadi tukang pam minyak..

Tamo jadi cam ibu,x pandai masak..so dia masuk kelas memasak kat ayam brand academy..hahaha

Buat packaging air mineral spritzer..antara yg patut try..mmg agak menarik,dorang buat step by step..

Ni buat eksperimen ape tah..ibu dh x larat,duk kat tepi terlelap jap..abah yg amek gambar..haha



Last skali..buat burger kt mcDonalds..tp bkn earning duit pn..spending adela..agaknye sbb tu kite dpt bwk bll burger yg di buat sdiri tu..mmg habes die mkn burger tu..




Best x?pada aku,best gak la..sbb nye,nampak yaya sgt2 gembira..aku rasa x menyesal langsung..rasa ilang penat tgk dia happy..Walaupun tak boleh nak tebus sepenuhnye kesalahan aku yg dh hilang tumpuan utk die lps adik lahir,tp lega la sikit boleh abeskan masa dgn dia cmni..Bila die gembira,x byk hal pun die buat..elok je behave..Hari rabu tu plak mmg aku bawak die dtg opis aku,sbb ade aktiviti untuk kanak2 sempena cuti sekolah anjuran Resource Center punye department..So mmg x sudah2 la dia cakap kt kami..yaya gembiara sgt...dpt pegi opis ibu dgn kidzania..priceless expression die tu..sebak plak rasa sbb terbayang cam betapa terabainye die..sobsob..okla,sebelum ibu trus menderu..kite stop dlu..







Friday, March 17, 2017

Akhirnya~~beli jugak deep freezer

piker unye piker,tangguh punye tangguh..akhirnya beli jugak deep freezer..sebab dah penuh freezer atas tu..kalau sebab perlu beli sbb susu semata,mmg x perlu kot beli..time yaya dlu x still blh manage stok susu kt freezer tu..sbb.......dlu x memasak!kahkahkah..skrg ni sbb kene masak dgn gigih,mmg x ckup la space atas tu..so kene la beli gak..


Kami bli tru lazada je..tapi sebelum bli tu,kami g dlu seng heng..nak tgk size..x reti nak bayangkan setakat mention brp liter je size tu..sbb aku x nak terlalu besar freezer tu..tkt nnt jd tempat main sorok2 je..kahkahkah..lps dah tau size,trus tgk kt lazada..mmg ni yg plg murah la jupe..kalau la ade voucher,dpt la lg murah..tp x blh nk tunggu dah..sbb terdesak dah nak buh bahan2 basah..


Memang syukur la proses pembelian ni di permudahkan..sbb penghantaran di buat hari jumaat mlm,ngam2 ktorg pun smpai umah..xdela nak kene set penghantaran byk kali. wujudnye deep freezer tu,rasa sempit skit dah dapo..hehehe..


So ape lagi,hari ahad tu,terus g pasar borong Selangor..beli stok ikan seminggu..jimat skit..klo x,kene beli hari2..mmg agak mahal la jadinye..Makanya boleh gak aku beli ayam organic trus..dah byk space,blh dah simpan mcm2 kt atas tu..semoga aku istiqamah la memasak ni..Amin..



Ini la rupa deep freezer aku..x besar x kecik..just nice..yang aku nak cite lg ni..ape jadi dgn kotak freezer ni!

Jadik kedai aiskrim yaya katanye..huntongla abah nak layan..berguna gak kotak nih..padahal mata aku dah berbulu jek tgk!buat semak umah!

Sekian kisah deep freezer!






Tuesday, March 14, 2017

Bila dah rajin bawak bekal..tak sempat rasa lapar

Lama tak update progress eczema..sabtu aritu fullmoon..mmg Nampak kesan kt nadyne kali sgt2 teruk..mungkin gak dah masuk phase detox sbb aku dah seminggu start diet PEP tu..die gatal mmg tahap sampai berdarah2..mmg tak lekang doa mintak kekuatan nak harung..semoga aku boleh jadi mommy sado!


Ape aku masak sepanjang seminggu ni..macam2 gak la..tp bende basic nye ikan sardine dgn sayur carrot..pandai2 la ak godek..arini mmg xde mood nak cite byk cuma nak share ape mknn yg aku bawak arini smpai laki aku peril bekal ibu macam nak berkelah untuk 1 family,,tu sbb tajuk tak sempat rasa lapar..kehkehkeh..tapi menu lunch lupa nak amek gambo..



Ni untuk breakfast..Nasi goreng garlic dgn telur dadar organic..


Sweet potato 


Pisang 




Epal


Lunch menu nasi putih lauk sardine goreng,kuah kari ikan balance semalam dgn carrot grg garlic. Habis ke semua ni?takat pukul 5.02 minit ni,pisang tinggal sebiji n epal tinggal sebiji..kihkihkih..Alhamdulillah..

Tuesday, March 7, 2017

Merawat Eczema

Aku still memikirkan ajuk yang sesuai untuk n3 kali ni..aku arap n3 ni dpt membantu dan memudahkan org2 yg baru mula nak tau pasal eczema. Aku nak share tempat2,kaedah2 untuk korang consider dlm merawat eczema ni.Kirenye ni nak share info selama hamper 6 thn dah aku mengenali eczema ni la. Aku nak senaraikan pilihan2 yang ada untuk korang rujuk. Ada yang mmg sendiri dah cuba dan ada yg aku x cuba tp oraang kerap duk ckp dan suh aku pegi cuba.


Kenapa aku nak buat camni?Saje nak bg korang2 yg baru kenal eczema ni pilihan.aku pun penah berada kat tmpt korang. Mencari maklumat.Agak serabut. So,aku arapn3 ni dapatla membantu.kalau n3 ni betul2 membantu korang,aku x mtk byk,doakan jugak kesembuhan Nadyne dan Tsara. Dan kalau korang rasa,tajuk ni perlu di tukar untuk lagi senang pencarian orang,sila cadangkan tau.


Ok jom tgk ape option yang ada, aku khususkan ni utk baby eh,tp blh je utk org dewasa dan kanak2 :


1) Jumpa doctor untuk sahkan betul ke baby tu eczema. Kalau boleh,jumpa dermatologist. Selalunya kalau ubat doctor2 cmni,dorang mmg akan bg steroid. Kalau doctor korang tu jenis yg blh bwk  berbincang,blh la mtk ubat2 yg non-steroid.knp aku ckp cmtu?sbb mmg ade doctor yg akan mati2an ckp Eczema ni blh baik dgn steroid je.Tapi ade gak doctor yg mmg x galakkan penggunaan steroid. Mungkin dorg akan bg krim2 lain dan juga lotion2. Walaupun krim2 ni bkn steroid,krim2 ni tetap x elok ppenggunaannye. Tang ni,ikut pada korang,nak guna steroid atau x,terpulang.Kalau tanye aku,mmg aku nasihatkan jangan. Tapi ikut pada pengalaman aku la,sbb korang x nak guna steroid la yg membuatkan korg menggoogle pasal eczema ni,nak tgk ada cara lain ke x kan.


2) Macam aku, rasa mmg x nak dah guna steroid masa yaya dulu,tu aku google2 cari info. So terjumpa la group Kumpulan Sokongan Eczema kt FB. ade banyak gak 2-3 group psl eczema ni. Kalau korang nak cuba cara natural, join la group ni. Tapi aku ckp terus terang,hati korang kene kental kalau nak cuba cara ni. Dia bukan magic mcm penggunaan steroid,sapu arini esok dah nmpk perubahan. Tapi mmg byk info yg blh korang dpt dr sini. Kat cni ada ajar apa yg korang ptt stop makan, supplement ape yg korg blh amek, krim2,sabun2 yg organic dan selamat d gunakan. Cuba la join,semua ni closed group.